အင္တာနက္မွသင္ဆရာၿမင္ဆရာႏွင့္မိတ္ေဆြအားလံုးကိုဧရာဝတီသားမွေႏြးေထြးပ်ဴငွာစြာၾကိဳဆိုပါတယ္ခင္ဗ်ာ။ၿမင္ဆရာမ်ားၿဇစ္ၾကေသာအလင္ေရာင္ၾကယ္မ်ားမေလးရွားကဆရာကိုေဂၚလီ၊ထိုင္းႏိုင္ငံမွကေနာင္သားေလး၊ဘေလာ့ခရီးသည္၊ညီေနမင္း၊ဦးေဇာ္၊ေမာင္ေစတနာႏွင့္အင္တာနက္မွဆရာသမားမ်ားအားလံုးကိုေက်းဇူးအထူးတင္လွ်က္ပါပဲခင္ဗ်ာ၊၊

08 June, 2013

အုန္းရည္၏ က်န္းမာေရး ေကာင္းက်ိဳးမ်ား

တစ္ခ်ိန္တုန္းက အုန္းေရကို Universal donor အေနနဲ႔ အသံုးျပဳ ပါတယ္။ ဘယ္လို ေသြးအမ်ိဳးအစားကိုမဆို အေရးေပၚလိုအပ္ရင္ အုန္းေရကို ထည့္ခဲ့ ၾကပါတယ္။
အထူးသျဖင့္ ပစိဖိတ္စစ္ကာလအတြင္းက စစ္သားေပါင္း ေထာင္ေသာင္းခ်ီ ကို အုန္းရည္နဲ႔ ကယ္ခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။ ယေန႔အထိလည္း ေသြးမရႏိုင္တဲ့ အေရးေပၚအေျခအေနမွာ အုန္းရည္ကို အသံုးျပဳေနမွု ရွိေနပါေသးတယ္။ သူ႔ကို အေရးေပၚ plasma transfusion မွာ အသံုးျပဳ ပါတယ္။

အုန္းရည္မွာ ႏို႔ထက္ အာဟာရဓာတ္ ပိုမို မ်ားျပားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ သူ႔မွာ သဘာဝ သၾကားဓာတ္၊ ဆားဓာတ္၊ ဗီတာမင္ဓာတ္မ်ား ပါဝင္ျပီး ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မွုကို ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။ ကမၻာ့ အေကာင္းဆံုး အားျဖည့္ အခ်ိဳရည္အျဖစ္ေတာင္ လက္ခံထားၾကပါတယ္။ ဘာလို႔လဲဆုိ သူ႔မွာ သာမန္ Energy Drink ေတြထက္ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ ပိုမို ပါဝင္ေနလို႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ကလိုရိုက္ဓာတ္လည္း ၁၁၈ ဂရမ္ ပါဝင္ပါတယ္။ သဘာဝ သၾကားဓာတ္က ၅ မီလီဂရမ္ပါ။ ျပီးေတာ့ သာမန္ အားျဖည့္ အခ်ဳိရည္ ေတြထက္ ဆုိဒီယမ္ဓာတ္ သဘာဝအေလ်ာက္ ေလ်ာ့ခ် ထားေပး ျပီးသား ျဖစ္ပါတယ္။

အျခားေသာ က်န္းမာေရး ေကာင္းက်ိဳးမ်ားစြာလည္း ရွိေန ပါေသးတယ္။ ဒီေတာ့ အလိုအေလ်ာက္ ေဖာ္စပ္ထားတဲ့ ေဆးလိုျဖစ္ေနတဲ့ အုန္းရည္ဟာ ယေန႔တိုင္ က်န္းမာေရးအတြက္ အသင့္ေလ်ာ္ဆံုး အားျဖည့္အခ်ိဳရည္ တစ္မ်ိဳး အျဖစ္ သတ္မွတ္ထားၾကေၾကာင္း သိရပါတယ္။
-
Ref: wiki
International news for myanmar

အပါတ္စဥ္တင္သမွ်ပို႕စ္မ်ားေခါင္းစဥ္အတိုင္းကလစ္၍ဖတ္နိုင္ပါတယ္

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...