10 November, 2014
ထိုင္းရိုးရာ ကမၻာေက်ာ္ ၾကက္ဆီထမင္း
ထိုင္းရိုးရာ ကမၻာေက်ာ္ ၾကက္ဆီထမင္း
ဟင္းခ်က္တယ္ဆုိတာ အိမ္ရွင္မေတြအတြက္ ေန႔စဥ္ လုပ္ရိုးလုပ္စဥ္ အလုပ္တခု ျဖစ္လို႔ ဘာမွ မထူးျခားပါဘူးလို႔ ထင္ႏုိင္ေပမယ့္ တကယ့္ကို ဟင္းခ်က္ဝါသနာ ပါသူေတြ အတြက္ကေတာ့ ဟင္းခ်က္ျခင္းဟာ အႏုပညာတခုလိုပါပဲ။ ကျပက္ကေခ်ာ္ ခ်က္လိုက္တဲ့ ဟင္းတခြက္၊ အစပ္အဟပ္ မတည့္တဲ့ ဟင္းတခြက္ေၾကာင့္ ထမင္းပြဲမွာ စိတ္ညစ္ညဴးရသလို၊ စနစ္တက်နဲ႔ အႏုပညာဆန္ဆန္ ခ်က္ျပဳတ္လိုက္တဲ့ ဟင္းတခြက္ေၾကာင့္လည္း တသက္လံုးစြဲေအာင္ ေျပာမဆံုး ျဖစ္ရတတ္ပါတယ္။ ဟင္းခ်က္တာဟာ အမ်ိဳးသမီးေတြရဲ႕ အလုပ္လို႔ တခ်ိဳ႕က ထင္တတ္ေပမယ့္ တကယ္ေတာ့ အမ်ိဳးသမီးရယ္၊ အမ်ိဳးသားရယ္မဟုတ္ဘဲ ဝါသနာပါသူတုိင္းအတြက္ေတာ့ စြဲလမ္းေပ်ာ္ရႊင္စရာေကာင္းတဲ့ အလုပ္တခု
ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ရဲ႕ ဧရာဝတီရဲ႕ အႏုပညာက႑မွာ ဟင္းခ်က္ျခင္း အႏုပညာကို စာဖတ္သူေတြ စေန အားလပ္ရက္မွာ ဖတ္ရႈေလ့လာႏိုင္ေအာင္ ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္း တမ်ိဳးကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။ လွ်ာရင္းျမက္ေအာင္ ဘာဟင္းခ်က္ရလဲ စဥ္းစားေနသူေတြ အတြက္ေကာ၊ ႏုိင္ငံတကာမွာ ဘာေၾကာင့္ ဒီဟင္းေတြဟာ နာမည္ႀကီး ထုိးေဖာက္ ႏုိင္တာလဲဆုိတာပါ သိရွိႏိုင္ဖုိ႔ ရည္ရြယ္ပါတယ္။ (အယ္ဒီတာ)
ထိုင္းႏိုင္ငံရဲ႕ ကမၻာေက်ာ္ အစားအေသာက္ တမ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္ …။ ပါ၀င္ပစၥည္း အဆင္ေျပတာ၊ ခ်က္ျပဳတ္ပုံ ရိုးရွင္းျမန္ဆန္တာ၊ အရသာ ထူးျခားေကာင္းမြန္ တာေတြေၾကာင့္ ထိုင္းရိုးရာ အစားအေသာက္ ခ်က္ျပဳတ္ ျပင္ဆင္နည္းသင္တန္း (သို႔) စာအုပ္ေတြမွာ အၿမဲ ထည့္သြင္းထားတဲ့ ညႊန္းတန္း တခုလည္း ျဖစ္ပါတယ္..။
ထိုင္းႏုိင္ငံ ခ်င္းမိုင္ၿမိဳ႕ကို သြားေရာက္ လည္ပတ္မယ္ ဆိုရင္ေတာ့ … ခ်င္းမိုင္ၿမိဳ႕ ဆမ္ဆိုင္းေစ်းထဲက ၾကက္ဆီထမင္းက အေကာင္းဆုံး ျဖစ္ပါတယ္လို႔ ညႊန္းဆိုပါရေစ …။ အခုေ၀မွ်မယ့္ နည္းက အဲဒီဆိုင္ရဲ႕ ခ်က္ျပဳတ္ ျပင္ဆင္ပုံ နည္းအတိုင္း ျဖစ္ပါတယ္ …။
ျမန္မာျပည္က … နာမည္ႀကီး ၾကက္ဆီထမင္း ေတြနဲ႔ေတာ့ အနည္းငယ္ ကြာျခားေနေပမယ့္ တကယ္ ထူးျခားတဲ့ … ထိုင္းရိုးရာ ၾကက္ဆီထမင္း အရသာကို ေပးစြမ္းႏိုင္ပါတယ္ …။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္ျပဳတ္အတြက္ -
CP ၾကက္ (၁.၅ ကီလို ) – ၁ ေကာင္
ဆား – ၁ ဇြန္း (ထမင္းစားဇြန္း)
နံနံပင္အျမစ္ – ၄ ပင္ (ဓားျပားရိုက္)
ခ်င္း – ၁ တက္ (ဓားျပားရိုက္)
ထမင္းအတြက္ -
ဆန္ေကာင္းေကာင္း – ၄ ခြက္ (လက္ဖက္ရည္ ပန္းကန္)
ၾကက္ျပဳတ္ရည္ – လိုအပ္သေလာက္ (ေရအစားထိုး)
ခ်င္း – ၈ ခ်ပ္ (အခြံခြာပါးပါးလွီး)
နံနံပင္အျမစ္ – ၄ ပင္
ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ – ၃ ဇြန္း
ဆား – အနည္းငယ္
ၾကက္သားမႈန္႔ – အနည္းငယ္
ေဆာ့စ္ရည္ အတြက္ -
ပဲပုပ္ေစ့ (ပဲငပိ) – ၁/၄ ခြက္
သၾကား – ၂ ဇြန္း (ထမင္းစားဇြန္း)
ပဲငံျပာရည္အေနာက္ (ၾကာညိဳ႕) – ၃ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ – ၂ ဇြန္း
ဗီနီဂါ (သို႔) သံပုရာရည္ – ၂ ဇြန္း
ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္နီ – ၄ ဇြန္း (ႏုတ္ႏုတ္စင္း)
ခ်င္း – ၃ ဇြန္း (ႏုတ္ႏုတ္စင္း)
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂ ဇြန္း (ႏုတ္ႏုတ္စင္း)
ေရ – ၂ ဇြန္း
ပာင္းရည္ အတြက္ -
ၾကက္ရိုး – ၁ ခု
မုန္လာဥျဖဴ – ၃ လုံး
ဆား – အနည္းငယ္
ပာင္းခတ္မႈန္႔ – အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ + နံနံပင္ – အနည္းငယ္
ငရုတ္ေကာင္း
တြဲဖက္စားသုံးရန္ – သခြားသီး ပါးပါးလွီးႏွင့္ နံနံပင္
ပထမဆုံး ၾကက္သားကို သန္႔စင္ၿပီး ပါ၀င္ပစၥည္းေတြနဲ႔ အတူ ေရာျပဳတ္ပါ၊ အညစ္အေၾကးနဲ႔ အျမႇဳပ္ေတြ စစ္ထုတ္ၿပီး မီးေလွ်ာ့ခ်ကာ တပြက္ဆူမွာ မိနစ္ ၃၀ ကေန ၄၅ မိနစ္ အထိ ၾကက္သားႏူးေအာင္ ျပဳတ္ေပးပါ။
ၾကက္သား ႏူးရင္ ဆယ္ယူစစ္ထားၿပီး ၾကက္ျပဳတ္ရည္ကို အေအးခံထားပါ။
ၾကက္သား အနည္းငယ္ ေအးလာရင္ ေရခဲေသတၱာမွာ နာရီ၀က္ေလာက္ ထည့္ၿပီး အရိုးထုတ္ကာ ပါးပါးလွီးထားပါ…။
အဲဒီ အခ်ိန္မွာ … ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဆီအနည္းငယ္နဲ႔ ေမႊးရုံေလးဆီသတ္ စစ္ယူထားပါ (ႂကြပ္မသြားေစဘဲ ေမႊးရုံေလးသာ ဆီသတ္ဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္)။
ဆန္ကိုေဆးၿပီး ေရအစား ၾကက္ျပဳတ္ရည္ (ၾကက္ျပဳတ္ရည္မွာ အဆီပါ၀င္ေနဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္) ကို အသုံးျပဳကာ အထက္မွာ ေျပာထားတဲ့ ပါ၀င္ပစၥည္းေတြ ေပါင္းစပ္ၿပီး Rice Cooker (သို႔) ေရခမ္းေအာင္ ခ်က္ပါ … (သတိျပဳဖို႔က မိမိအသုံးျပဳမယ့္ ဆန္ရဲ႕ ေရအညႊန္းကို ေသခ်ာသိေအာင္ လုပ္ၿပီး အတိုးအေလွ်ာ့ ျပဳလုပ္ဖို႔ပါပဲ)။
ေဆာ့စ္ရည္အတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္း အားလုံးကို ႀကိတ္စက္နဲ႔ ႀကိတ္ပါ။ အရာသာ ျမည္းစမ္းၿပီး လိုတိုးပိုေလွ်ာ့ ျပဳျပင္ပါ။
ပာင္းရည္အတြက္ ၾကက္ရိုးကို ၄ ပိုင္းေလာက္ပိုင္းၿပီး ေရအနည္းငယ္နဲ႔ ဦးစြာျပဳတ္ပါ ပာင္းရည္ တပြက္ဆူလာရရင္ … အျမႇဳပ္၊ အညစ္အေၾကးေတြ စစ္ထုတ္ၿပီး … မုန္လာဥကို ပါးပါး လွီးထည့္ပါ … ။ အရသာနဲ႔ ငရုတ္ေကာင္း ျဖည့္စြက္ၿပီး … ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ နံနံပင္ခပ္ပါ။
ထမင္းက်က္ရင္ ခူးၿပီး ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သား၊ သခြားသီး ပါးပါးလွီး၊ နံနံပင္တို႔ ၀န္းရံကာ ေဆာ့စ္ရည္၊ ပာင္းခ်ိဳတို႔နဲ႔ တြဲဖက္ စားသုံး ႏုိင္ပါၿပီ။
ႏွစ္သက္ပါက ခ်င္းနဲ႔ ငရုတ္သီးစိမ္း ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းေတြပါ ထည့္ေပါင္းစားသုံးႏိုင္ပါတယ္ …။